Groeien we uit elkaar of gunnen we elkaar de vrijheid?

Mariska  |  

Uit elkaar groeien is een gevaar die je in iedere relatie loopt. Met of zonder kinderen. Nu kan ik er niet over oordelen hoe het is als je wel kinderen hebt, maar wanneer je (ongewenst) kinderloos bent, is dit zeker iets wat je goed in de gaten moet houden. Misschien ben je wel geneigd om jezelf volledig op je werk te storten, ga je veel alleen op pad of sluit je jezelf op in je kamertje, afgezonderd van iedereen.

Onze situatie

Sinds Hans en ik bij elkaar zijn, heeft Hans altijd functies gehad waarvoor hij lange dagen maakt en heel veel in het buitenland moest, en nog steeds moet, zijn. Hij vindt dat heerlijk, heeft bijna de hele wereld al gezien en gaat iedere keer weer met plezier op pad. Ik vind dat prima, geniet ervan wanneer hij thuis is en doe lekker mijn eigen dingetje als hij weg is.

Risico’s

Maar het brengt wel een risico met zich mee. Er gaan soms weken voorbij dat we allebei vooral ons eigen ding doen. Dat de trein door raast en ieder zijn eigen spoor volgt. Hans is dan veel op kantoor en onderweg, ook nog weleens in het weekend, en ik ben lekker bezig met mijn eigen bedrijven. Samen leuke dingen doen schiet er dan snel bij in of is zelfs niet mogelijk. Vooral in de weekenden vind ik dat niet altijd even leuk. Het is dan zo saai en stil in huis.

Lekker eten

Daarom zijn voor ons bepaalde momenten in een week of op een dag erg belangrijk. En meestal heeft dit iets met eten te maken… Sorry, had ik al gezegd dat wij enorme Bourgondiërs zijn? En had ik al opgebiecht dat ik echt niet kan koken? Maar dat Hans een hele goede hobbykok is en graag rommelt in de keuken? Eten is dan ook bij ons in huis een heel belangrijk onderdeel van de dag.

Quality time

In het weekend nemen we daarom graag de tijd om lekker te koken (Hans) en te eten. En op zondag, na het sporten, genieten we van een uitgebreid ontbijt. Dit zijn voor ons echt quality time momenten. Momenten waarin we de week doornemen, vertellen over het werk en wat er allemaal speelt of gaat gebeuren.

Vakanties

Maar ook onze vakanties zijn van die heerlijke momenten samen. We gaan al een aantal jaar naar hetzelfde adres in Italië. Saai? Welnee, het is ieder jaar weer lachen, gieren, brullen, relaxen aan het zwembad en overheerlijk eten. In de winter gaan we hier nu ook al een aantal jaar naar toe. Maar dan is er niemand, is de accommodatie gesloten en passen wij op het huis en de huisdieren. Wij zijn dan heerlijk samen. Niets moet, alles mag. Lekker luieren, boekjes lezen, wandelen met de hondjes, in de sauna, lekker badderen, uiteten of lekker in trainingsbroek bankhangen. Tijd om te relaxen en ontspannen en gewoon heel fijn samen te zijn.

Balans

Ik denk dat wij een hele mooie balans hebben gevonden tussen het samenzijn en elkaar vrij laten. Doordeweeks werken we allebei en hebben we een volle agenda. Als Hans thuis is eten we ’s avonds gezellig samen. Altijd aan tafel trouwens, nooit voor de tv, dat is echt een dooddoener voor je relatie naar mijn idee, maar dat terzijde. In het weekend proberen we altijd 1 dag niets af te spreken of te ‘moeten’ zodat we of samen thuis aan het rommelen zijn of samen op pad gaan.

Tip

Blijf tijd in elkaar steken. Breng vaste rituelen aan in de week waarbij je elkaar ziet en echt tijd hebt voor elkaar. Praat met elkaar. Doe leuke dingen samen en geniet van het leven. Voel je daar niet schuldig over omdat je graag kinderen had gehad. Wanneer je, alleen of samen, verdrietig blijft en jezelf dingen ontzegt, straf je jezelf ook nog eens voor iets waar je helemaal niets aan kunt doen. Gun jezelf juist extra veel plezier. Je bent of jullie zijn dat meer dan waard.

“Want zelfs als je grootste droom onmogelijk blijkt te zijn, is er van alles mogelijk.”

Lieve groet,

Mariska

Laat een reactie achter