Seksueel trauma en intimiteit

Mariska  |  

Geen gelukkige combinatie weet ik uit eigen ervaring. 

Ondanks dat je zielsveel van je partner houdt, jullie dikke maatjes zijn en elkaar niet willen missen, is intimiteit een gevoelig thema. In het verleden heb je iets meegemaakt waardoor je intiem contact niet meer kunt opbrengen. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan misbruik, ook een zware bevalling, een miskraam, gynaecologische ingrepen, fertiliteitstrajecten, (geloofs-) overtuigingen, een conflict of het vreemdgaan van je partner kunnen leiden tot blokkades, bevriezing en dissociatie. 

Ondertussen heeft dit thema wel invloed op jullie relatie. De vonk is verdwenen en jullie leven meer als broer en zus naast elkaar dan als geliefden. Het ontbreken van intimiteit kan leiden tot conflicten, een druk op jullie relatie of een gevoel van ‘gelatenheid’. 

Misschien zoekt je partner je nog weleens op, heeft hij/zij zin. Jij stoot af, draagt het meest onflatteuze ondergoed, bedenkt een smoes of laat hem/haar maar zijn/haar gang gaan, dan ben je er voorlopig weer even vanaf. 

Het kan ook zijn dat je partner het inmiddels heeft opgegeven. Na elkaar welterusten gewenst te hebben, draaien jullie je allebei om en gaan slapen. Ieder op zijn/haar eigen kantje. Misschien is zelfs de knuffel die jullie elkaar ooit gaven, verleden tijd, uit angst dat dit wordt opgevat als ‘teken’. 

Je weet dat je hiermee aan de slag ‘moet’. Dat het zo niet langer kan! Je wilt niet nog 30, 40, 50 jaar verkrampt naast je partner in bed liggen. Je wilt hem/haar niet kwijt. En je weet inmiddels ook dat dit niet vanzelf voorbij gaat, dat het ineens weer fijn en lekker is. Daar heb je al lang genoeg op gehoopt en gewacht. 

Nogmaals, ik weet uit eigen ervaring hoe het is om hiermee te worstelen. Ik ken alle gevoelens, alle gedachtes, alle struggles en iedere blokkering, bevriezing en dissociatie. Ik ken ook het verdriet, de pijn, de schuldgevoelens en de schaamte. Diepe schaamte om hierover te praten en hiermee aan de slag te gaan.  

Inmiddels weet ik gelukkig ook hoe het anders kan. Hoe fijn het is om mezelf open te stellen, om elkaar lief te hebben, om te vrijen. De impact hiervan is groots, heel groots en gaat véél verder dan elkaar als geliefden (terug) te vinden. Dit heeft ook gevolgen voor hoe je in je vel zit, hoe je over jezelf denkt, hoe je in het leven staat en hoe je met anderen omgaat.

En dit gun ik jou ook!

Laat een reactie achter