Van gespannen naar seksueel vrij leven

Een jaartraining voor vrouwen die veel angst, pijn, schaamte of schuldgevoelens ervaren rondom zichzelf, hun lichaam of intimiteit en d.m.v. bewust, afgestemd en veilig lichaamswerk in verbinding willen komen en plezier willen ervaren!

Verlang je ernaar meer in verbinding te zijn met jezelf en daarmee met de mensen om je heen? Verlang je ernaar om veilig aanwezig te kunnen zijn in je eigen lichaam, meer in verbinding met je vrouwelijkheid, je sensualiteit en je seksualiteit? Verlang je naar meer creativiteit en vrijheid in je leven? Of verlang je ernaar om (weer) voluit te kunnen genieten van intimiteit?

Dan heet ik je van harte welkom, met alles wat er is. Blijdschap, plezier en nieuwsgierigheid en ook de spanning, de tranen, de frustraties en de pijn.  

Uit verbinding

Misschien herken je het wel dat je uit verbinding bent met jezelf en met je lichaam. Misschien heb je het nooit geleerd om in verbinding te zijn, misschien ben je het contact verloren door een nare ervaring. En misschien is het wel een combinatie van verschillende factoren. 

Wat de reden ook is, het voelt aan alsof je hoofd en je lijf geen eenheid vormen. Je gedachten draaien overuren maar voelen wat er in je lichaam gebeurt, is een enorme uitdaging. Echt ontspannen lukt bijna niet.

Je bruist niet van de energie en je hebt weinig zin om iets te ondernemen. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen wel een boost gebruiken. En als je heel eerlijk bent dan doe je niet wat je echt te doen hebt in je leven. Je verdooft jezelf door te scrollen op je telefoon, series te kijken of op andere manieren. 

Het kan ook zijn dat je fysieke klachten ervaart als hevige menstruaties, endometriose, pms-klachten, cystes in je baarmoeder of eierstokken, pijn bij het vrijen, vaginisme, pijnlijke of gespannen borsten of moeite om zwanger te worden of blijven.

Intimiteit en vrijen met je partner kan een (bijna) onmogelijke opgave voor je zijn. Je wilt wel en tegelijkertijd wil je helemaal niet. Je hele lichaam protesteert. Mogelijk heeft jullie relatie hieronder te lijden of staat het een relatie in de weg. 

Je wilt het anders

Gesprekken met een coach, therapeut, arts of seksuoloog hebben je handvatten en inzichten gegeven maar weinig verandering gebracht. Je werd met tips naar huis gestuurd als ‘zin moet je maken’ of ‘de anticonceptiepil kan de pijn of hevigheid verlichten’. Misschien is er medicatie of een operatie voorgeschreven om je beter te voelen.

Je weet dat dit niet de oplossing voor jou is, het helpt niet of is niet wat je wilt en waar je achter staat. Je gelooft erin dat er andere mogelijkheden zijn, andere ‘manieren’ om weer energie te krijgen, zin in het leven, bevrijd van pijn en genietend van intimiteit. Alleen je hebt geen idee wat en hoe. Daarnaast is er ook iets in jou dat het ongelofelijk spannend vindt.

2L3A6073

Over mij

Ik weet hoe het is om te leven met een seksueel trauma. Jarenlang was intimiteit voor mij een struggle. Mijn lichaam bevroor en in mijn hoofd checkte ik uit. Ik kon er niet van genieten. Meestal verzon ik een smoesje om niets te hoeven, soms liet ik het gebeuren dan ‘was ik er weer even vanaf’.

Totdat ik op een dag dacht ‘Maris, dit is niet goed, niet voor jezelf, maar ook zeker niet voor je relatie, dit kan zo echt niet langer’. Het duurde echter nog wel even voordat ik in actie kwam. Ik vond het te spannend en te gênant. Praten over dit kwetsbare onderwerp vond ik doodeng. Maar er was een zaadje geplant en op een zekere dag kwam het hoge woord eruit. Ik ging op expeditie zelfliefde en dook er vol in.

Lees meer

Al 3 jaar lang kom ik iedere maand samen met een groep vrouwen om via de taoïstische leer te trainen. Het kunnen delen van ervaringen, hoogtepunten maar ook struggles werkt helend en verbindend. De oefeningen die we individueel of samendoen vind ik magisch. Het op een diepe laag in verbinding komen met mijn lichaam, met mijn hart, borsten en bekkengebied is het grootste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb. Wel vroeg ik me af waarom ik op sommige oefeningen zo heftig reageerde, waarom ik de ene keer geen woord uit kon brengen en de andere keer zo ongelofelijk moest huilen, of allebei tegelijk.

Ik begon me te verdiepen in trauma en alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Tijdens het uitvoeren van de oefeningen, ging ik soms mijn grenzen ver over maar ik had geen idee. Het woord ‘grenzen’ kwam niet in mijn woordenboek voor. Hardwerken en altijd doorgaan was mijn overlevingsstrategie. Ik wilde koste wat het kost helen van mijn seksueel trauma en dan moest ik doorbijten, dacht ik.

Ik werd me bewust van al mijn overlevingsstrategieën en alle angsten, emoties en overtuigingen die daaronder liggen. Ik begon te begrijpen waarom en te herkennen wanneer ik uitcheck, dissocieer, en dus niets meer uit kan brengen. En, ik leerde hoe ik hiermee om kan gaan, hoe ik het uitchecken kan voorkomen en wat IK daarvoor nodig heb.

Ik begon mijn kennis over trauma en de inzichten die ik over mezelf had verworven, te gebruiken tijdens mijn trainingen en oefeningen. Ik begon te vertragen en te verzachten, te luisteren naar alle gevoelens en emoties die voorbijkwamen en ineens kreeg het lichaamswerk een groter helend effect.

Ik leerde me weer te verbinden met mijn lichaam, met mijn vrouwelijkheid. De spanning in mijn lijf loste op. Daar waar het koud, kil of verdoofd was, werd het warm en begon het weer te stromen. Ik kon weer voelen. Mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde begonnen te groeien. Ik leerde mijn grenzen én wensen kennen en uitspreken. Intimiteit met mijn vriend werd fijn en ontspannen. Onze relatie kreeg haar glans terug. Het leven heeft in alle opzichten weer kleur gekregen.

Dit gun ik jou ook en daarom heb ik deze jaartraining ontwikkeld zodat ook jouw lichtjes in je ogen weer gaan twinkelen en jouw levensenergie weer gaat stromen.

Leven in liefde jaartraining

In deze jaartraining heb ik mijn kennis en ervaring over het vrouwelijk lichaam én seksueel trauma gebundeld met de kracht, de verbinding, de veiligheid en de warmte van een vrouwencirkel. Ik weet namelijk hoe mooi en helend deze combinatie is en ik heb ook ervaren hoe dit grensoverschrijdend en hertraumatiserend kan zijn als je je niet bewust bent van al je overlevingsstrategieën. 

In deze training breng ik ook mijn ervaring, intuïtie en fijngevoeligheid samen zodat er een veilige bedding ontstaat waarop jij kunt leunen. Ik voel mee, ik blijf en ik zorg goed voor mezelf.

We werken niet op wilskracht, dat heb je al lang genoeg gedaan. Het is nu tijd voor verzachting en vertraging zodat je hele lichaam, je hele systeem de ruimte krijgt en de veiligheid voelt om steeds meer en dieper te ontspannen. Dit doen we door middel van zachte en diepgaande oefeningen die we rustig uitvoeren en waarbij we respect hebben voor de mogelijke spanningen, angsten, schaamtes, frustraties en twijfels die dit soms met zich meebrengt.

Handen_rood

 

In een veilige, kleine setting met alleen vrouwen, komen we verspreid over het jaar tien keer bij elkaar. Tijdens iedere bijeenkomst is er ruimte om samen te trainen én te delen. Het hardop uitspreken van verlangens, gevoelens, ervaringen en inzichten samen met het lichaamswerk is diepgaand, ontspannend en helend.

Deze training is voor jou als:

  • je bereid bent om naar jezelf en je eigen stukken te kijken
  • je wilt veranderen en het leven in al zijn volheid wilt ervaren
  • je nieuwsgierig bent naar je lichaam en haar beter wilt leren kennen
  • je er naar verlangt je vrouwelijke, seksuele, creatieve energie weer te laten stromen
  • je meer zelfliefde, zelfvertrouwen, eigenwaarde wilt ontwikkelen
  • je je bewust wilt worden van je eigen grenzen én wensen
  • je al enige ervaring hebt met persoonlijke ontwikkeling, bewustwording of therapie
  • je zin hebt om dit traject met een groep van max. 6 vrouwen aan te gaan. 
  • je minimaal 8 van de 10 trainingsdagen aanwezig kunt zijn
  • je dit allemaal ontzettend spannend vindt en tegelijkertijd weet dat dit is wat je te doen hebt

Belangrijk!

Tijdens deze jaartraining moet niets en tegelijkertijd is alles welkom! Alleen al je aanwezigheid kan voor transformatie en inzichten zorgen. We hebben respect voor ieders eigen proces en tempo. Er is geen goed of fout.

Praktische informatie

Data: start medio mei

Locatie: een fijne en rustige plek in het mooie vestingstadje Buren, Gelderland

Tijd: 10.00 tot 17.00 uur

Investering:  € 1.750,- incl. btw

Aanmelden: Je kunt je aanmelden door mij een mail te sturen met het verzoek voor een gratis kennismakingsgesprek. Vermeld hierbij dat je interesse hebt in de jaartraining.

Wanneer we allebei een ‘ja’ voelen, ontvang je een factuur. Na betaling van de factuur is jouw deelname definitief. Eventueel is betaling in termijnen mogelijk.