Geen verhaal is hetzelfde

Mariska  |  

Steeds meer vrouwen weten mijn praktijk te vinden en de redenen dat ze bij mij aankloppen zijn heel divers. Allemaal hebben ze wel hetzelfde thema; intimiteit is een struggle. 

Zo vertelde onlangs iemand dat ze niet meer intiem kan zijn omdat ze pittige zwangerschappen achter de rug heeft en vreselijke bevallingen. Haar bekkengebied verkrampt nu volledig alleen al bij de gedachte aan aanraking. 

Een andere vrouw vertelde dat ze is opgegroeid in een gezin waarin de overtuiging ‘geen seks voor het huwelijk’ een belangrijke stelregel was. Zij heeft zich hier niet aan gehouden. Schuldgevoelens zorgen er nu, jaren later, voor dat ze niet kan genieten van intimiteit met haar partner.

Weer een andere dame voelt enorme weerstand om intiem te zijn met haar partner nadat hij haar bedrogen heeft. Het lukt haar niet meer om te ontspannen. Ze ‘verdwijnt en verstijfd’ zodra hij genegenheid toont. 

Nog iemand vertelde dat ze zelf nooit een nare ervaring heeft gehad. Toch heeft ze enorme moeite om met haar partner intiem te zijn. Ze weet dat haar oma een traumatische seksuele ervaring heeft gehad in haar jeugd en ze heeft het gevoel dat zij dit nu met haar meedraagt. 

Zo zie je dat seksueel trauma niet alleen haar oorsprong vindt in misbruik. Geen ervaring is hetzelfde. Ieder verhaal is uniek. Heling begint niet met het oefenen van allerlei standjes of het dragen van mooie lingerie. Het trauma moet eerst op een veilige, vertraagde en respectvolle manier ontworteld worden zodat er ruimte ontstaat om vanuit ontspanning én verbinding intiem te kunnen zijn met jezelf en de ander. 

Laat een reactie achter