Vertragen

Mariska  |  

Vertragen, vertragen en nog meer vertragen

Afremmen

Terugschakelen

Nog meer afremmen

De vaart eruit halen

En dan

Heel rustig

Bijna tot stilstand komen

Net niet helemaal

Seksueel trauma kan het zenuwstelsel zo ontregeld hebben dat je altijd het gevoel hebt ‘aan’ te staan. Altijd alert, altijd voorbereid, altijd in controle, altijd paraat om te kunnen vechten of vluchten. En als dat niet lukt, bevriezen of dissociëren. 

Ontspannen, echt ontspannen, is voor sommige een enorme uitdaging, een onmogelijke opgave. Zelf werd ik jarenlang, midden in de nacht en sowieso ’s morgens vroeg, gespannen wakker met het zweet op mijn rug. Iedere ochtend had ik het gevoel dat ik die dag examen moest doen en tegelijkertijd een ramvolle agenda had terwijl beide niet aan de orde waren. Toch voelde het wel zo. 

Er was een wandeling met de hond voor nodig om weer in de realiteit te komen. Langzaam kwam mijn systeem dan tot rust en vond ik het overzicht over de dag terug. Dag in, dag uit een herhalend patroon waar ik met niemand over sprak. 

Vertragen is een van de 5 V’s (naast veiligheid, vertrouwen, verzachten en verbinden) die mij geholpen heeft om de spanning uit mijn lichaam te krijgen. Iedere keer opnieuw de snelheid eruit halen. Iedere keer opnieuw vertraagd verbinding maken met mijn lichaam. Of ik nu een massage mocht ontvangen, mezelf een massage of healing gaf, met het yoni eitje werkte of intiem was met mijn partner. 

Vertragen, vertragen en nog meer vertraging zorgde ervoor dat al die bange, gespannen delen in mij langzaam weer vertrouwen kregen, langzaam het gevoel kregen gezien en gehoord te worden en langzaam alle spanning los konden laten. 

In een maatschappij waarin alles snel, nu en meteen opgelost moet zijn, klinkt vertragen je misschien niet als muziek in de oren. Toch is vertragen het sleutelwoord om los te laten wat losgelaten mag worden, om weer in liefdevolle verbinding met jezelf, met anderen te komen én in ontspannen vrijheid te leven!

Laat een reactie achter