DE LAATSTE REIS VAN DE BOSWACHTER

Mariska  |  

Van Amsterdam naar Tokyo, zonder kinderen maar met elkaar

Wauw, wat een prachtig boek. In één adem heb ik het uitgelezen. Ik kon niet stoppen en wilde het boek eigenlijk niet wegleggen dus las ik het in een weekend uit.

Dirk Jan en Hester zijn allebei 55, hebben 25 jaar verkering, zijn 10 jaar getrouwd en het is 20 jaar geleden dat ze hun laatste ivf-poging deden, wanneer ze samen in hun Boswachter stappen om hem terug te brengen naar de fabriek in Tokyo.

De Boswachter is een Subaru Forester. Wanneer deze bolide 500.000 km op de teller heeft staan, besluiten Dirk Jan en Hester om hem terug te rijden naar zijn geboorteland Tokyo. Een prachtige reis en bijzonder avontuur van 23.832 km door o.a. Polen, Estland, Rusland, Kazachstan en Mongolië. 

Dirk Jan brengt in dit boek niet alleen verslag uit over de reis, wat hij trouwens ontzettend goed doet want ik kreeg gelijk zin om op avontuur te gaan, ook deelt hij open en goudeerlijk hun en zijn verhaal over hun ongewilde kinderloosheid.  

Wat me in dit boek zo raakt is dat het geschreven is door Dirk Jan.  Hij worstelt nog enorm met het verdriet, zijn vrouw is daarentegen al een paar flinke stappen verder en kan de situatie accepteren. Dirk Jan nog niet. 

Tijdens de reis hebben ze ‘eindelijk’ de tijd om over hun verdriet en gemis in gesprek te gaan. Keuzes die ze gemaakt hebben, pijnlijke maar o zo herkenbare ongemakkelijke situaties die ze tegengekomen zijn en nog altijd tegenkomen, confrontaties, de muur tussen kinderrijken en kinderlozen, de boodschap uit het ziekenhuis dat een poging weer mislukt is. Zoveel herkenbaarheid.

Ik heb enorme bewondering voor Dirk Jan die zo eerlijk zijn gevoelens en ervaringen in dit boek deelt. Vaak vinden mannen dat zo moeilijk. Daarom vind ik dit boek ook echt een aanrader voor ongewenst kinderloze mannen. De combinatie van een geweldig leuk en makkelijk geschreven reisverslag en het stille verdriet van een ongewenst kinderloze man en zijn vrouw. 

Het boek kun je hier bestellen.

Liefs,
Mariska

Zelfs als je grootste droom onmogelijk blijkt te zijn, is er nog zoveel mogelijk!

Laat een reactie achter