Gratis webinar: Rauwe rouw

Dinsdagavond 7 december 20.00 uur

Vruchtbaarheidsproblemen, miskramen en ongewenste kinderloosheid, hebben een gemene deler. Letterlijk een hele 'gemene' deler en die deler heet rouw. Rauwe gemene rouw. Een stil verdriet waar weinig mensen erg in hebben, misschien jijzelf niet eens.

Als zwanger worden niet vanzelf blijkt te gaan, gaat dit al gepaard met rouw. Rouw om wat voor velen zo vanzelfsprekend lijkt te zijn, is dat voor jou/jullie niet. Dat is slikken en schakelen en vraagt om de nodige aandacht.

Wanneer het wel lukt om zwanger te worden maar, om welke reden en ik welk stadium dan ook, jouw/jullie kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn, gaat dat gepaard met een intens verdriet.

Wanneer ongeacht de reden, een zwangerschap en het moeder- en/of vaderschap er voor jou/jullie niet in zit en jij/jullie ongewenst kinderloos door het leven zullen moeten gaan, krijg je te maken met rouw. Rouw om een droom die in duigen valt. Rouw om een leven dat je je zo anders had voorgesteld.

2L3A4600

Dinsdag 7 december om 20.00 uur geef ik een gratis webinar over rouw.

In dit webinar laat ik zien hoe een rouwproces eruit ziet, uit welke fases dit bestaat. Waar je tegenaan kunt lopen zodat puzzelstukjes op hun plaats gaan vallen. Ook leg ik uit waarom het je niet lukt om je leven anders vorm te geven. Ik deel mijn eigen ervaring en geef je tips die jou/jullie helpen om dit verdriet te leren integreren in je leven.

'Rouwverwerken' vind ik een verkeerd woord. Alsof na 1 jaar en 3 maanden huilen, mopperen en schelden het verdriet en gemis over is. Helaas, was het maar waar. Dit verdriet draag je altijd met je mee maar.... Je kunt het zeer zeker integreren in je leven. Als kostbaar bezit met je meedragen. Ervan leren. Een nieuw pad uitstippelen.

Rouw gaat verder dan alleen het overlijden van een dierbare. Rouw kent zoveel meer facetten. Rouw vindt ook plaats bij het verliezen van een vriendschap, een verhuizing, het beëindigen van een baan, het verbreken van een relatie en ook bij het verliezen van een droom, het verliezen van een kindje in je buik en het verliezen van de hoop om op de natuurlijke weg zwanger te worden. Allemaal rauwe rouw.

Een onzichtbaar verdriet dat erg eenzaam en alleen kan zijn. Voor onbegrip en verwijdering kan zorgen tussen partners, als familie, als vrienden of collega's. In dit webinar geef ik je tips om hiermee om te gaan. 

Ouders, broers, zussen en dierbare vrienden zijn van harte welkom om ook bij dit webinar aanwezig te zijn. Het kan heel fijn zijn om hun te betrekken in jouw/jullie proces. In jouw/jullie expeditie. Voor als jij de woorden niet kunt vinden om uit te leggen wat er in je omgaat. Als je hun steun zo hard nodig hebt maar jullie beiden geen idee hebben wat je voor elkaar kunt betekenen. 

Wil je als ouder, broer, zus, vriendin aanwezig zijn om inzicht te krijgen in de situatie van je dierbare, meld je dan ook gerust aan. Je bent van harte welkom.