Menstrueren, you love it or you hate it!

Mariska  |  

Iedere maand weer die ellende. Het begint al een paar dagen van te voren met soms wat licht bloedverlies (wat nog bij de huidige cyclus hoort en niet het begin van een nieuwe cyclus betekent), wat vermoeidheid en geen zin in drukte om me heen. ‘Oudjaarsnacht’ weet ik vaak al hoe laat het is. Mijn buik voelt zwaar en plofferig aan en in de loop van de ochtend is het dan zover. Het ‘nieuwe jaar’ heeft haar intreden gedaan. 9 van de 10 keer voel ik me deze eerste dag behoorlijk lamlendig. Hevige buikpijn en rugpijn spelen de hoofdrol! YES 🙁 

Het liefst lig ik dan ook met een kruik op mijn buik en een groot glas thee bij de hand op de bank. Lekker hangen in mijn joggingbroek en niet te veel doen. Ik weet dat sporten helpt om de pijn te verzachten. Paardrijden was het eerste kwartier altijd vreselijk. Alsof mijn baarmoeder ieder moment de geest kon geven. Maar daarna zwakte de pijn serieus af en aan het eind van de rit had ik nauwelijks last meer. Ook fietsen helpt om de pijn te verminderen. Alleen in beide gevallen moet ik ongeveer de Himalaya beklimmen om die strakke broek aan te trekken. Vreselijk. 

Herkenbaar?

Veel vrouwen worstelen hiermee. Voor de een is de menstruatie iedere maand weer een hel, een ander gaat er fluitend doorheen en heeft nauwelijks ergens last van. Een zwangerschapswens hebben, maakt het nog eens een extra beladen en confronterend moment. Weer een maand voorbij, weer een maand niet gelukt. Voor andere vrouwen is het een opluchting, zij willen niet zwanger worden of hebben zoveel last van premenstruele klachten, dat ze blij zijn als de doorbraak gekomen is omdat veel van hun klachten dan als sneeuw voor de zon verdwijnen en ze voorlopig weer een pijnvrije fase in gaan. 

Voor vrouwen kan de pil of een spiraaltje een uitkomst bieden maar ik ben er geen voorstander van. Natuurlijk respecteer ik iedereen die ervoor kiest dit wel te gebruiken. Als het jou helpt en je voelt je er goed bij. Helemaal goed. Ondanks dat je met de pil of een spiraaltje je cyclus kunt reguleren en/of nooit meer ongesteld wordt, het ‘lijkt’ alsof je van alle menstruatieklachten of hormonale schommelingen af bent en het risico om zwanger te worden zo goed als uitgesloten is, kleven er ook behoorlijk wat nadelen aan de pil of een spiraaltje waar je niet vrolijk van wordt (daarover later meer). Je cyclus daarentegen ‘gebruiken’ is super interessant en effectief. Juist als je last hebt van PMS, endometriose, een onregelmatige cyclus of hevige menstruaties is het ontzettend waardevol om aandacht te schenken aan je cyclus. 

Ja Maris, dat zal allemaal wel maar toch haat ik mijn menstruatie, de vreselijke klachten en het gedoe. I know. Ik weet helemaal hoe je je voelt. Ook ik heb jarenlang mijn menstruatie vervloekt. Ondanks de fysieke pijn en de nodige endometriose aanvallen, was het vooral iedere maand een enorme teleurstelling; weer was ik niet zwanger. Zeker de eerste jaren was dat echt wel heftig. Gelukkig nam dat verdriet in de loop der jaren af maar om te zeggen dat ik een liefdevolle relatie met mijn cyclus had… Nee, niet bepaald. 

Totdat ik me erin ging verdiepen. Totdat ik erover ging lezen. Totdat ik in de gaten kreeg hoe mooi en kundig ons vrouwenlichaam in elkaar steekt. Op dat moment ging er bij mij een knop om. Ik kon op een andere en zoveel liefdevollere manier naar mijn cyclus kijken. Ik kon het eindelijk gaan omarmen. 

Je cyclus is een prachtige graadmeter voor je algehele gezondheid. Zowel fysiek als emotioneel en mentaal. Het gaat zoveel verder dan het voorkomen of juist bereiken van een zwangerschap. Het gaat over het leren kennen van je lichaam. Aandacht schenken aan jezelf. Bewust worden van fysieke pijn, spanning, stress en onverwerkte emoties. Het gaat over het jezelf waard vinden om goed voor jezelf te zorgen. Het gaat over zelfzorg, zelfliefde!

Hormonen verrichten heel veel goed werk in ons lichaam. Niet alleen bereiden ze ons lichaam voor op een eventuele zwangerschap, ze geven ons ook energie, stimuleren onze creativiteit, maken ons aantrekkelijk, zorgen ervoor dat we kunnen vechten of vluchten wanneer dat nodig is, maken dat we zin hebben in seks, geven het signaal dat het tijd is om ons even terug te trekken en voor onszelf te zorgen. Ze zorgen er ook voor dat je een gezond gewicht behoud en dat je haar glanst en gezond is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.  

Ooit begon ik alleen weer met het noteren van de eerste dag van mijn menstruatie in mijn agenda om vervolgens vooruit te tellen en het volgende moment, voor zover mogelijk, alvast met potlood vast te leggen zodat ik daar rekening mee kon en kan houden. Op die dag of dagen plan ik geen, of niet zoveel, afspraken in. Zorg ik dat ik tijd heb om aandacht aan mezelf te besteden. Je hoeft niet perse gelijk een dag vrij te nemen maar je kunt die dag wel een of meerdere zelfzorg momentjes inlassen. Al zijn het maar kwartiertjes. Al is het maar extra tijd om in bad te gaan. Een wandeling te maken i.p.v. een zware workout te doen. Een avondje met een kruik en een dekentje op de bank te ploffen en vroeg naar bed te gaan. Het hoeft niet groots, kleine momenten kunnen al een enorme impact hebben. Probeer het eens uit!

Liefs,
Mariska

Ps. Wil je iets met mij delen, stuur me dan gerust een mailtje.

Laat een reactie achter