Gratis masterclass

De impact van seksueel trauma

Donderdag 21 september 20.00 uur 

Seksueel trauma kan grote gevolgen hebben op je dagelijks leven. Op het contact met je lichaam en op de relatie met je partner.

Angsten kunnen je leven overnemen. Herinneringen en flashbacks doen je hartslag en ademhaling versnellen. Je staat altijd ‘aan’. Mogelijk lig je verkrampt in bed of ga je verstijfd door het leven. Je lichaam voelt koud, vreemd en niet van jou.

Je vindt het ontzettend moeilijk om je met anderen te verbinden. Hoe graag je ook wilt, het lukt niet. Relaties opbouwen en mensen vertrouwen is niet vanzelfsprekend. Zodra iemand je aanraakt, bevries je.

Ook fysieke klachten, die maar niet over willen gaan, kunnen je leven behoorlijk beheersen.

2L3A5052

"De schaamte is enorm, misschien wel zo groot dat het diep van binnen is verstopt voor iedereen"

Bij seksueel trauma denken we vaak alleen aan misbruik of ongewenste intimiteiten op jonge of op latere leeftijd maar ook medische handelingen zoals temperaturen, gynaecologische onderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen als traumatische ervaring opgeslagen worden in ons systeem. Zo ook ‘verplicht’ vrijen om zwanger te worden, miskramen of vroeggeboortes kunnen van invloed zijn op je seksualiteit.

Praten over intimiteit en seksueel trauma blijft een ingewikkeld thema. We schamen ons ervoor, er rust een taboe op. Diepe overtuigingen spelen hierbij parten; ‘het is mijn eigen schuld, ik deed het toch ‘vrijwillig’, ik wilde het zelf, ik zei geen nee, praten over je seksleven doe je niet, etc. etc.’ Door het stil te houden, kan er geen heling plaatsvinden en blijf je met je rug tegen de muur staan.

In de masterclass ‘De impact van seksueel trauma’ leg ik uit hoe je dit trauma stap voor stap, op een veilige manier, kunt verwerken en integreren zodat je het leven weer aankunt en niet meer bevriest.

Over mij

Als jong meisje had ik maar 1 wens; ik wilde, later als ik groot ben, moeder worden. Moeder van een groot gezin. Op mijn 23e gingen we het avontuur aan. Velen jaren en heel veel onderzoeken en behandelingen volgenden. Helaas zonder het zo gewenste resultaat.

Alle onderzoeken, ingrepen, behandelingen en verplichte vrijpartijen hadden meer schade aangericht dan mij lief was. Met lege handen, een seksueel trauma en een bevroren lichaam moesten we verder. Hoewel ik over onze onvervulde wens al snel goed kon praten, bleek dat over intimiteit en alle fysieke, mentale en emotionele reacties die ik daarbij ervaarde, nog niet zo eenvoudig. Te veel schaamte en te pijnlijk. Ik realiseerde me dat ik hierin nog wel wat te doen had.

Terwijl ik mijn eigen reis deelde op social media, begon in mijn praktijk het thema seksueel trauma ook steeds meer onderwerp van gesprek te worden. Ik besloot mijn kennis hierover uit te breiden en volgde afgelopen jaren verschillende opleidingen en trainingen tot Intuïtieve Coach, Ademcoach, Presentatietrainer, Reiki Practitioner, Dao van de Vrouw, Yoni Ei Trainer, Taoïstische orgaanmasseur, Borstmasseur, Lichaamsgerichte Traumatherapeut en Psychedelica Traumatherapeut.

Seksueel trauma, vrouwelijkheid en de wijsheid van de baarmoeder fascineren mij zo, dat ik me hierin ben gaan specialiseren.

 Enkele reacties n.a.v. eerdere masterclasses:

 • Erg inspirerend en ik vind je heel zuiver overkomen!
 • Bedankt voor je openheid, je hebt een geruststellende aanwezigheid dat voelt heel fijn.
 • Dankjewel Mariska, ik vond het erg fijn om naar je te luisteren. Erg veel herkenning, dat is pittig, maar ook goed.
 • Voel me geïnspireerd en dankbaar dat je deze kennis wilt delen. Hoop dat je veel mensen kunt helpen.
 • Mijn partner zit naast me en zegt twee keer heel hard 'wauw', dus goed bezig.
 • Je maakt een heel betrokken en veilige indruk. Professioneel en met veel warmte en betrokkenheid. Dit wekt echt vertrouwen. 
 • Het was fijn om naar je te luisteren.
 • Mariska, enorm bedankt. Wat fijn dat ik heb mogen volgen.
 • Ik weet het al zooo lang Mariska, maar stel het alsmaar uit... misschien is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Dankjewel!
 • Allemaal erg herkenbaar, en voor mij nu duidelijk dat ik hier wat mee wil gaan doen. Bedankt voor je mooie woorden.
 • Dank voor de avond. Ik heb al veel gedaan. En gevoeld dat er nog meer gedaan kan worden. Dat heb ik nu mogen voelen. Nogmaals dank je wel Mariska. Fijn om op deze manier kennis te mogen maken met je.
 • Phoeee wat een verhaal.... en weet je, ik denk altijd nog, leuk maar werkt niet voor mij. Mij gaat dat niet lukken.... een hele oude overtuiging/overleving denk ik. Maar prachtig je verhaal, ik zie het echt aan je, je leeft het en dat is heel mooi te zien. Dit webinar is mijn eerste stap, want ik wil iets met jou gaan doen, dat weet ik al langer 🙂
 • Wat mooi Mariska, dank je wel!
 • Ik vond het heel fijn dat je dit hebt aangeboden. Het heeft me veel inzicht gegeven. Vooral dat ik niet zo hard hoef te zijn voor mezelf. Ik heb door het webinar meer richting gekregen. Dankjewel daarvoor.