Gratis masterclass

Helen van seksueel trauma en weer genieten van intimiteit

Maandag 28 augustus om 20.00 uur 

Seksueel trauma en intimiteit, geen gelukkige combinatie weet ik uit eigen ervaring.

Ondanks dat je zielsveel van je partner houdt, jullie dikke maatjes zijn en elkaar niet willen missen, is intimiteit een gevoelig thema. In het verleden heb je iets meegemaakt waardoor je intiem contact niet meer kunt opbrengen. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan misbruik, ook een zware bevalling, een miskraam, gynaecologische ingrepen, fertiliteitstrajecten, (geloofs-) overtuigingen, een conflict of het vreemdgaan van je partner kunnen leiden tot blokkades, bevriezing en dissociatie. Zelfs trauma's in de voorouderlijn kunnen van invloed zijn op jouw beleving van intimiteit.

Ondertussen heeft dit thema wel invloed op jullie relatie. De vonk is verdwenen en jullie leven meer als broer en zus naast elkaar dan als geliefden. Het ontbreken van intimiteit kan leiden tot conflicten, een druk op jullie relatie of een gevoel van ‘gelatenheid’.

Misschien zoekt je partner je nog weleens op, heeft hij/zij zin. Jij stoot af, draagt het meest onflatteuze ondergoed, bedenkt een smoes of laat hem/haar maar zijn/haar gang gaan, dan ben je er voorlopig weer even vanaf.

Het kan ook zijn dat je partner het inmiddels heeft opgegeven. Na elkaar welterusten gewenst te hebben, draaien jullie je allebei om en gaan slapen. Ieder op zijn/haar eigen kantje. Misschien is zelfs de knuffel die jullie elkaar ooit gaven, verleden tijd, uit angst dat dit wordt opgevat als ‘teken’.

2L3A4600

Het kan anders!

Je weet dat je hiermee aan de slag ‘moet’. Dat het zo niet langer kan! Je wilt niet nog 30, 40, 50 jaar verkrampt naast je partner in bed liggen. Je wilt hem/haar niet kwijt. En je weet inmiddels ook dat dit niet vanzelf voorbij gaat, dat het ineens weer fijn en lekker is. Daar heb je al lang genoeg op gehoopt en gewacht.

Nogmaals, ik weet uit eigen ervaring hoe het is om hiermee te worstelen. Ik ken alle gevoelens, alle gedachtes, alle struggles en iedere blokkering, bevriezing en dissociatie. Ik ken ook het verdriet, de pijn, de schuldgevoelens en de schaamte. Diepe schaamte om hierover te praten en hiermee aan de slag te gaan.

Inmiddels weet ik gelukkig ook hoe het anders kan. Hoe fijn het is om mezelf open te stellen, om elkaar lief te hebben, om te vrijen. De impact hiervan is groots, heel groots en gaat véél verder dan elkaar als geliefden (terug) te vinden. Dit heeft ook gevolgen voor hoe je in je vel zit, hoe je over jezelf denkt, hoe je in het leven staat en hoe je met anderen omgaat.

In de masterclass Seksueel trauma en Intimiteit vertel ik hoe ook jij kunt helen van dit pijnlijke trauma en wat ervoor nodig is om elkaar (weer) te vinden zodat jij, en jullie, weer als geliefden door het leven gaan en alle vruchten die daarbij horen kunnen plukken.

 Enkele reacties n.a.v. eerdere masterclasses:

 • Erg inspirerend en ik vind je heel zuiver overkomen!
 • Bedankt voor je openheid, je hebt een geruststellende aanwezigheid dat voelt heel fijn.
 • Dankjewel Mariska, ik vond het erg fijn om naar je te luisteren. Erg veel herkenning, dat is pittig, maar ook goed.
 • Voel me geïnspireerd en dankbaar dat je deze kennis wilt delen. Hoop dat je veel mensen kunt helpen.
 • Mijn partner zit naast me en zegt twee keer heel hard 'wauw', dus goed bezig.
 • Je maakt een heel betrokken en veilige indruk. Professioneel en met veel warmte en betrokkenheid. Dit wekt echt vertrouwen. 
 • Het was fijn om naar je te luisteren.
 • Mariska, enorm bedankt. Wat fijn dat ik heb mogen volgen.
 • Ik weet het al zooo lang Mariska, maar stel het alsmaar uit... misschien is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Dankjewel!
 • Allemaal erg herkenbaar, en voor mij nu duidelijk dat ik hier wat mee wil gaan doen. Bedankt voor je mooie woorden.
 • Dank voor de avond. Ik heb al veel gedaan. En gevoeld dat er nog meer gedaan kan worden. Dat heb ik nu mogen voelen. Nogmaals dank je wel Mariska. Fijn om op deze manier kennis te mogen maken met je.
 • Phoeee wat een verhaal.... en weet je, ik denk altijd nog, leuk maar werkt niet voor mij. Mij gaat dat niet lukken.... een hele oude overtuiging/overleving denk ik. Maar prachtig je verhaal, ik zie het echt aan je, je leeft het en dat is heel mooi te zien. Dit webinar is mijn eerste stap, want ik wil iets met jou gaan doen, dat weet ik al langer 🙂
 • Wat mooi Mariska, dank je wel!
 • Ik vond het heel fijn dat je dit hebt aangeboden. Het heeft me veel inzicht gegeven. Vooral dat ik niet zo hard hoef te zijn voor mezelf. Ik heb door het webinar meer richting gekregen. Dankjewel daarvoor.