Intimiteit, ander onderwerp graag…

Mariska  |  

In mijn praktijk komt het steeds vaker ter sprake. Steeds meer vrouwen durven, vaak schoorvoetend en met rode wangen, aan te geven dat intimiteit in de relatie wel een dingetje is zeg maar. 

Door de intense kinderwens expeditie is het plezier om te vrijen met elkaar verloren gegaan. Vrijen heeft zolang een ander doel gediend dat genieten er niet meer bij is. ‘Doe maar even je ding dan is het weer klaar.’ En ondertussen treed jij uit je lichaam en ben je druk met to do lijstjes, de boodschappen en je werk. 

Als de hoop opgegeven is en blijkt dat jullie met lege handen achter blijven, is het verdomd lastig om het plezier weer terug te vinden. Alle bezoeken aan de gynaecoloog, eendenbekken, puncties, echo’s en onderzoeken hebben meer kapot gemaakt dan je lief is. Hierover in gesprek gaan met je partner is ongelofelijk lastig en doodeng. Vaak niet iets wat je tijdens het eten even ter sprake brengt ‘oja schat, waar ik het even met je over wil hebben…’. We hebben niet geleerd hierover te praten en we schamen ons kapot. Ook met vrienden of familie is dit nou niet echt onderwerp van gesprek. Of iets waar je trots op bent. 

Nee, dan maar geen seks of af en toe een keer om manlief te plezieren zodat je er dan voorlopig weer even vanaf bent. ‘Ach, in hoeveel gezinnen zal het niet veel beter zijn?’ vraag je je af. ‘Wat maakt het ook uit!’ ‘Zo belangrijk is het ook niet, we hebben het verder best goed samen.’ 

Lieve vrouw, dit is niet goed! Ten eerste is dit voor jou echt NIET leuk. Je wilt toch niet tot je 80e zo door blijven modderen? Maar ook voor je partner is dit NIET leuk. Hij heeft echt wel door dat jij er totaal geen lol aan beleefd. Hij heeft echt wel in de gaten dat dit niet meer iets van jullie samen is. Hij vindt dit ook ontzettend lastig en geen fijne situatie. En, het is niet gezond voor jullie relatie. 

Deze situatie gaat niet vanzelf weer over. Echt niet. Als je er iets aan wilt veranderen, als je er zelf weer plezier aan wilt beleven, als jullie er samen weer plezier aan willen beleven, dan heb je en hebben jullie hier actie in te ondernemen. Hoe spannend en doodeng dit ook is. Hoe erg je je er ook voor schaamt. 

Weet je, jullie zijn echt niet de enige die hiermee worstelen. Ik zie het in mijn praktijk maar ik weet het ook dondersgoed uit eigen ervaring. Ik heb me hier jaren voor geschaamd, ik heb hier jaren met geen woord over gesproken, ik heb dit jarenlang heel hard proberen weg te drukken. En, ik heb er keihard aan gewerkt om van de schaamte af te komen. Ik heb er keihard aan gewerkt om mezelf weer te ontdekken, om te onderzoeken wat ik fijn vind en wat ik nodig heb. En geloof me, het is zo de moeite waard geweest. Niet alleen onze relatie is hierdoor weer veel fijner en mooier geworden, mijn totale levensplezier heeft een enorme boost gekregen. En dat gun ik jou ook zo!

Wil je mijn verhaal horen, luister dan hier naar mijn nieuwste podcast.

Laat een reactie achter